Al lloc que avui ocupa el mercat ja n’hi havia un a l’aire lliure des del finals del segle XIX, aleshores als límits del municipi independent de Les Corts de Sarrià.
El nom del Mercat del Ninot és d’origen popular i està lligat al mascaró de proa que presidia la porta d’una taverna molt coneguda de la zona a les acaballes del segle XIX. Aquest establiment era molt concorregut perquè venia el vi a molt bon preu. Aviat es va convertir en el centre social del barri, un local que sortia sovint a la premsa per tota mena de crims i escàndols.
Es diu popularment que la filla de la taverna va presenciar el desballestament d’un vaixell a la Barceloneta, i que es va encapritxar del mascaró de proa, una talla de fusta policromada d’autor desconegut i de poc més d’un metre, que representava un jove grumet amb una gorra de plat en la mà dreta i un certificat nàutic enrotllat a l’altra.
La noia va aconseguir endur-se-la cap a les Corts, on la van col·locar a la façana de la taberna familiar, al número 9 del carrer València (avui número 107). El “Ninot” va incrementar encara més la fama de l’establiment, ja que la gent deia “vaig a comprar vi al Ninot” i per extensió es referia a la zona.
En pocs anys es va produir una urbanització accelerada al voltant del carrer Villarroel i València, i es van multiplicar els negocis al seu voltant. Aquella nova àrea comercial va passar a anomenar-se popularment amb el nom de “el Ninot”, i la seva prosperitat anava cada dia a més, també per la seva proximitat amb el Pont del Mico, via d’entrada a Barcelona que travessava les vies del tren on avui hi ha la cruïlla dels carrers Aragó i Casanova, i per on els ciutadans de l’època passaven mercaderies sense pagar la taxa municipal, els burots.
A la zona hi va sorgir un mercat ambulant, que es muntava els dissabtes als voltants de la fàbrica Batlló -actual Escola Industrial-, aprofitant que els obrers en sortien amb la setmanada a la butxaca. L’èxit del les botigues de la zona van provocar inclús que els comerciants de l’àrea fiscal barcelonina fessin campanyes de pressió sobre les autoritats perquè s’aturés el que consideraven una competència deslleial.